Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?
Gdyby każda osoba doświadczająca zgagi udawała się z tym problemem do specjalisty, kolejki nie miałyby końca. Kiedy więc powinno się podjąć decyzję o konsultacji lekarskiej?
Zgaga może stanowić mało znaczącą przypadłość. Zdarza się jednak, że uporczywe nawracanie objawów staje się przyczyną utraty przyjemności związanej z jedzeniem lub wykonywaniem ulubionych czynności (uprawianie sportu, prace ogrodowe).Zgaga nasilająca się w pozycji leżącej może być przyczyną problemów z zasypianiem i nieefektywnego wypoczynku. Przewlekły dyskomfort związany z doświadczanymi dolegliwościami może prowadzić do obniżenia nastroju.
Wizytę u lekarza powinno się odbyć, gdy:
Ponadto wymienia się objawy alarmowe, których współwystępowanie jest wskazaniem do pilnej diagnostyki endoskopowej (gastroskopia):
W pierwszej kolejności wskazane jest udanie się do lekarza rodzinnego. Po zebraniu wywiadu lekarskiego i badaniu podejmuje on decyzję o dalszym postępowaniu. Może skierować pacjenta na badania diagnostyczne lub do specjalisty. Często jednak do postawienia diagnozy wystarczy stwierdzenie typowych objawów. W takim przypadku lekarz może włączyć leczenie choroby refluksowej „na próbę", zwłaszcza u pacjentów poniżej 45 roku życia. Dalsze postępowanie uzależnione jest od powodzenia zastosowanego leczenia.
Powiązane artykuły:
Leczenie farmakologiczne czy domowe sposoby na zgagę? >>
Domowe sposoby na zgagę - co jest dobre? >>
Jak rozpoznać zgagę? >>
Autor tekstu: Lek. Magdalena Bochniak
Konsultacja medyczna: Lek. med. spec. gastroenterologii Lesław Syczewski
Zgaga to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Przejawia się piekącym bólem w klatce piersiowej. Pojawia się już nawet kilka minut po zjedzeniu posiłku. Dolegliwościom towarzyszy odbijanie oraz odczuwanie w ustach kwaśno-gorzkiego smaku soku żołądkowego. Dyskomfort w żołądku i przełyku występuje zazwyczaj po przejedzeniu, skonsumowaniu zbyt tłustych, często zbyt ostro przyprawionych potraw lub posiłków nadmiernie bogatych w węglowodany.
czytaj więcejJuż w starożytności zauważono korzystny wpływ niektórych ziół i składników żywności oraz niektórych związków chemicznych na zmniejszenie dolegliwości z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiązało się to przede wszystkim z neutralizacją kwasu solnego, jak również unieczynnieniu innych składników soku żołądkowego np. pepsyny (enzymu trawiącego białka, aktywnego wyłącznie w kwaśnym środowisku).
czytaj więcej